11778

Iznākusi pirmā Rīgas Latviešu biedrības Gadagrāmata "Rīgas latvietis".
Apskatīt komentārus (2)


28.02.2011


 2011. gada 25. februārī

   

Iznākusi pirmā

Rīgas Latviešu biedrības Gadagrāmata

„Rīgas latvietis”

 

           

Februārī klajā nāca  pirmā Rīgas Latviešu biedrības  Gadagrāmata 2011. "Rīgas latvietis”.  "Rīgas latvietis" ir rakstu un domu krājums, kuru šķirot ir iespēja ielūkoties senākās latviešu organizācijas pasaulē – Rīgas Latviešu biedrības vēsturē un šodienā. Gadagrāmata turpina savulaik gadu desmitu garumā ilgušās Rīgas Latviešu biedrības gada pārskatu izdošanas tradīcijas. Gadagrāmatas sastādītāji ir RLB aktīvi biedri - muzeju nozares eksperte, filoloģe Gaida Jablovska un literatūrzinātnieks Ilgonis Bērsons.

               

                Gadagrāmatā publicēti RLB domnieku raksti: Ojāra Celles „Toreiz, tagad un turpmāk”, Jura Zaķa „„Latviešiem, kas itin tukši bija” jeb pārdomas par zinībām RLB”, Mirdzas Stirnas „RLB Goda biedra Kārļa Ulmaņa Golgātas ceļš”, Ainas Blinkenas „Latva, latvis, latvietis, Latvija” un Maijas Sinkas-Gobiņas „Par „Gada vārdu, Nevārdu un Spārnoto teicienu””, kā arī „Par mūsu valsti un mūsu valodu. Pārdomās padomāt – padomāt pārdomās”.

               

Līdzās literatūras un mākslas darbinieku atceres un gaviļu dienām lasāmi raksti, kurus gatavojuši Arvīds Bomiks, Edvarda Šmite, Zigurds Konstants, atklājot jaunus faktus prof. Oļģerta Grāvīša, tēlnieces Vijas Dzintares, gleznotāja Jāņa Pauļuka un izcilo mūziķu - Haralda Medņa, Jāņa Ivanova, Leonīda Vīgnera biogrāfijās. Savukārt Viktors Hausmanis, Ilgonis Bērsons, Guntis Gailītis snieguši ieskatu izrāžu „Mērnieku laiki”, Uguns un nakts”, operas „Baņuta” un lugas „Sprīdītis” vēsturē. Vēl izdevumā atrodami aizraujoši un informējoši stāsti par Omulību klubiņu, Latvijas Inteliģences apvienības konferenci, Sprīdīša skolas gadskārtām, konkursu-koncertciklu „Talants Latvijai”, bērnu vokālo studiju „Knīpas un Knauķi” un Valdemāra Ancīša vārdu spēlēm.

 

Īpaša sadaļa Gadagrāmatā atvēlēta RLB biedru jaunradei. Te lasāmi dzejoļi, stāsti, pasakas un anekdotes. Sadaļā „Raibumi” RLB biedri dalās ēdienu pagatavošanas noslēpumos un Dagnija Dreika atklāj horoskopus 2011. gadam. Gadagrāmatā ievietotas fotogrāfijas no RLB realizētajiem lielākajiem radošajiem un sabiedriskajiem projektiem: Nakts Mistērijas Muzeju naktī, RLB 142. dzimšanas dienas svinībām „Dārgumu sala” un līgošanas Jaunpiebalgas novada Zosēnos pie Skrāģu kroga.

 

                Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais Gadagrāmatas ievadā saka: „Lasot vēsturiskos Rīgas Latviešu biedrības gada pārskatus, ir interesenti vērot un saprast, kā gadu pa gadam biedrība augusi, attīstījusies, kādiem pārbaudījumiem pretī stājusies un kā tos pārvarējusi, kas un kādi cilvēki bijuši biedrības biedru rindās, kāds ir bijis katra ieguldījums biedrības izaugsmē. Es un mēs visi – šīs Gadagrāmatas veidotāji – ceram, ka pēc 20, 50 vai 100 gadiem tā laika RLB biedri, lasot šo krājumu, to pašu varēs spriest par mums – 2010. gada RLB biedriem.

 

Kas RLB biedriem - Gadagrāmatas autoriem - ir svarīgs, par ko vēlas runāt, kādus vēsturiskus faktus un personības izcelt, kādās pārdomās dalīties, kādus radošus darbus sniegt vērtējumam? Ko sola zvaigznes 2011. gadā, ar kādiem kulinārijas meistardarbiem lutināt mīļos, kad svinamas vārda un dzimšanas dienas? Visbeidzot, kas tad mēs esam – visi kopā – Rīgas Latviešu biedrība? Uz šiem jautājumiem rodamas atbildes Gadagrāmatā „Rīgas Latvietis”. 

 

Rīgas Latviešu biedrības pirmā Gadagrāmata iegādājama Rīgas Latviešu biedrības birojā. Pasteidzieties – tās tirāža ir tikai 700 eksemplāri! Gadagrāmatas cena – Ls 4.50, Rīgas Latviešu biedri to var saņemt par īpašu cenu – Ls 3.90.

 




      Atpakaļ

atstāj tukšu: atstāj tukšu:
vārds:




Ievadiet drošības kodu:

Visual CAPTCHA